Objave

Preberite si Zgodbe Snežniške

Notranjska in Loška dolina skozi oči Kozarke.

Tukaj lahko preberete o Notranjski, Loški dolini, Gradu Snežnik… Nekoč in danes. Tako kot to vidi in spremlja Kozarka.

Zadnji zapisi

kotel za žganjekuho

Zdaj je čas za šnops

by Janja Kozarka Menda v teh dneh eno šilce za živce kar dobro pomaga, da te korona ne zmaga. Ko ti poide zaloga, zvrneš kozarček za pogum in začneš…kaj? Kuhat šnops, ni druge. Itak smo doma obtičali. Že naše babice so vedele povedat, da je domači šnops za vse dober, razkuži grlo, prežene prehlad inNadaljuj z branjem “Zdaj je čas za šnops”

razglednica grad Snežnik izrez

Potresi in grad Snežnik

by Janja Kozarka Te dni dnevne novice polnijo podatki o posledicah močnega potresa z magnitudo 6,4 in epicentrom v Petrinji. Potres, ki se je zgodil 29. dec. 2020 ob 12:19 je bilo, poleg Hrvaške in Slovenije, čutiti tudi v sosednjih državah. Zabeležke o potresih v naših krajih sem izbrskala v zapisih, ki jih je vNadaljuj z branjem “Potresi in grad Snežnik”

Lipa na Križni gori

LIPA pri sv. Križu na Križni gori

by Janja Kozarka Križnogorska lipa, z obsegom 260 cm, je lansko pomlad (2020) dobila leseno mizo s klopcami. Raste na prepadnem robu jase pred romarsko cerkvijo sv. Križa. Tik pod  857 metrih nadmorske višine ponuja pohodniku, rekreativcu ali romarju počitek, spokojnost in mir. Trud je poplačan s prijetnim vonjem lipovega cvetja in čudovitim pogledom na Loško dolino,Nadaljuj z branjem “LIPA pri sv. Križu na Križni gori”

POLSTENJE – obujanje umetnosti polstenja

by Janja Kozarka Polstenje je prva in najstarejša tehnika predelave volne za oblačila. Prvi zapisi o volni segajo v čas Babilonije (današnji Iran). Že samo ime dežele pomeni »dežela volne«. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Bogato tradicijo polstenja najdemo v centralni Aziji, predvsem v predelih, kjerNadaljuj z branjem “POLSTENJE – obujanje umetnosti polstenja”

živalski priimki v slikah Notranjska

Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov III

by Janja Kozarka Tokrat pa o tem, kako so živalski priimki zastopani v Loški dolini. Tudi pri nas je Mlakar najpogostejši. Najdemo ga na občini, med svetniki, na več kmetijah, med podjetniki, v gostišču… Medvedov in Volkov nimamo več. O živalskih priimkih v slovenskem merilu več v moji prvi objavi, pojavnost živalskih priimkov v domači,Nadaljuj z branjem “Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov III”

živalski priimki v slikah Ptice

Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov II

by Janja Kozarka V statističnih podatkih sem izbrskala natanko 42.939 oseb, ki nosijo kar 79 različnih živalskih priimkov, sem zapisala v prejšnjem blogu.  Tokrat več o živalih priimkih v naši, Primorsko-notranjski statistični regiji. Več tudi o pticah, ki so pristale med priimki. V Sloveniji je najpogostejši živalski priimek Mlakar. Enako velja tudi za našo regijo.Nadaljuj z branjem “Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov II”

Nalaganje …

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.


Spremljaj moje zgodbe

Če ti je moje pisanje všeč, spodaj vpiši svoj email naslov in ko kaj novega napišem, ti bom poslala povezavo.