Moj korona kulturni dan in fotozgodba Med ostrnicami

kako preživeti korona kulturni dan

Kulturno na kulturni dan – tudi če je korona! Kaj boste pa vi počeli danes? Lahko si ogledate fotozgodbo, ki sledi v nadaljevanju.

FOTOZGODBA MED OSTRNICAMI je nastala po navdihu zbirke pesmi Otona Župančiča z enakim naslovom. Fotografije za fotozgodbo so nastale na lokacijah, ki so bile tudi pesnikov navdih za ustvarjanje. Fotozgodba je rezultat truda udeležencev študijskega krožka KULturni sprehodi, ki je potekal v korona poletju 2020.

Tudi Župančičeve pesmi iz zbirke Med Ostrnicami so nastajale v Loški dolini, v gradiču Koča vas.  Šele ponatis ob stoletnici pesnikovega rojstva iz leta 1978 je dobil ta pomenljiv naslov. V prvi izdaji so bile pesmi izdane pod drugim naslovom, ta se je glasil “Zimzelen pod snegom”.

med-ostrnicami-kolofon
Foto Janja Kozarka

Priznan slovenski pesnik, dramatik in prevajalec Oton Župančič je Loško dolino obiskal v letih 1934 in 1935. Iz Ljubljane, kjer je doživljal vedno večje pritiske kulturne in politične javnosti, se je v iskanju miru, zdravja in predvsem novega umetniškega navdiha umaknil v gradič Koča vas. Po večletnem premoru je pri nas začel ponovno ustvarjati.

Med ostrnicami Župančič
by Janja Kozarka

Omenjena pesniška zbirka ni zanimiva le z literarno-zgodovinskega stališča, je neprecenljiv poklon ljudem in pokrajini Loške doline. Poleg pesmi z nam domačo motiviko (Snežnik, Koča vas, Beli malin, ostrnice, kraške voda, enodnevnice…) zbirka vključuje tudi pesnikove risbe na katerih je odsev podob iz naše doline:

Knjigo Med Ostrnicami je moč kupiti v prostorih TIC-a v Ložu.

Sorodne objave:

Fotozgodba Povodenj

Fotozgodba Beatin dnevnik

Fotozgodba Svet je kakor ringaraja (kmalu)


Z novimi študijskimi krožki začnemo takoj, ko bo spet možno varno druženje manjših skupin. Spremljajte objave na mojem FB profilu Kozarka, da boste sproti obveščeni. Do takrat pa prebirajte moje objave na tem blogu, kjer bomo skupaj obujali spomine na pretekle študijske krožke.


One thought on “Moj korona kulturni dan in fotozgodba Med ostrnicami

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.