Slepice – znanilke pomladi

slepica = črni teloh

by Janja Kozarka

Tej beli, pozimi cvetoči lepotici pri nas pravimo slepica. Sicer je to črni teloh (Helleborus niger), ena prvih rastlin, ki nas spomladi razveseli s svojimi razkošnimi cvetovi. Zacveti povsem belo, kasneje lahko dobil zelenkast ali roza odtenek. Ime je dobila po črni koreniki.

Pri nas na Notranjskem je zelo pogosta. Izogiba se Primorski in severovzhodnemu delu Slovenije. Če je zima ugodna, zacveti že konec decembra. Od tu izhaja nemško ime Schneerose (snežna roža) in tudi angleško imenovanje Christmas rose (božična roža).

Starši so nas otroke vedno svarili, naj jih ne nabiramo v šopke, ker je strupena. To še kako drži. Teloh je strupena rastlina, ki vsebujejo močne strupe. Uporabljali so ga za strupene napoje in zastrupitve.

Pri nas je zavarovana vrsta, ki jo lahko naberemo le za šopek, vendar ne pretiravajmo, saj je tudi slepica najlepša v naravi. In pazljivo, ne pozabite da je strupena!

Šopek slepic
Šopek slepic
Foto Janja Kozarka

In še zanimivost!

V Loški dolini še ohranjamo tradicijo pletenja vencev iz listov slepic. To je danes ena redkih priložnosti za vaško druženje ob delu. In še to le na vsake štiri leta in le v vaseh iz katerih prihajajo birmanci. Tovrstnega druženja ob skupnih opravilih je bilo v preteklosti po vaseh ras veliko in starejši se takih dogodkov z veseljem spominjajo.

Vence se plete v tednu pred obhajanjem sv. birme v domači župniji sv. Jurija. To je v času, ko slepice že davno odcvetijo. Uporabi se velika količina listja te rastline, preden bi odmrla po naravni poti. Nabranemu listju se najprej odreže trda stebla, se jih večkrat prepogne in z veliko šivanko natika na nekaj metrov dolgo, tanko špago.

Tako pripravljeni venci se obesijo po cerkvi in poskrbijo za slovesno okrasitev župnijske cerkve. Nenavadno, venci ohranijo svežino več tednov dolgo.

Tudi slepice so delček naše čudovite narave, ki nas s svojo lepoto razveseljuje v vseh letnih časih. Priporočam, da si večkrat vzamete čas za oddih tudi v naših koncih.

2 razmišljanji o “Slepice – znanilke pomladi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.