Fotozgodba Povodenj

uvodna slika fotozgodbe Povodenj

je nastala po navdihu otroške slikanice domačega pisatelja Matevža Haceta. Zgodba opisuje reševanje pridelka krompirja med poplavami v času prve svetovne vojne. Zapisana je kot pisateljev spomin iz rosne mladosti na težko kmečko življenje v Loški dolini.

Fotografije za fotozgodbo so nastale na lokacijah, ki so opisane v slikanici. Fotografije so rezultat truda udeležencev dveh študijskih krožkov. Oba krožka, ŠK Povodenj in KULturni sprehodi, sta potekala v korona letu 2020.

Povodenj iz leta 1968
naslovnica slikanice Povodenj iz leta 1968

Prva izdaja knjige je izšla leta 1968 v zbirki Čebelica pri Mladinski knjigi. Takrat je ilustracije prispevala Nada Lukežič.

naslovnica slikanice Povodenj iz leta 2020

Novo, čisto svežo izdajo je z ilustracijami nadgradila akademska slikarka Karmen Bajec. Za ponatis knjižice je poskrbel Javni zavod Snežnik tik pred koncem leta 2020. Čisto sveža je še!


Prvotna izdaja je prava redkost. Tudi v domači knjižnici je ne najdemo več. Zato jo skrbno hranite, če jo še imate v svoji knjižni polici!

Sama sem prvo izdajo na srečo še našla na Bolhi in jo zdaj skrbno čuvam.

Tisti, ki knjižice še nimate in bi si zgodbo želeli prebrati v celoti, jo lahko dobite v prostorih Javnega zavoda Snežnik v Ložu.

Novo izdajo slikanice sem dobila v dar od Karmen Bajec z naslednjim posvetilom:

zahvala ilustratorke
v spomin na trud pri nastajanju novih ilustracij

Z novimi študijskimi krožki začnemo takoj, ko bo spet možno varno druženje manjših skupin. Spremljajte objave na mojem FB profilu Kozarka, da boste sproti obveščeni. Do takrat pa prebirajte moje objave na tem blogu, kjer bomo skupaj obujali spomine na pretekle študijske krožke.


3 razmišljanja o “Fotozgodba Povodenj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.