Polstenje

Delo z naravnimi materiali sprošča in pomirja. Hkrati pa nas uri v vztrajnosti in prebuja ustvarjalnost.

Foto Janja Urbiha

Kaj je?

Polstenje je ustvarjanje s česano ovčjo volno. To je prijetna ročna spretnost, ki se je vsak lahko nauči. Ob vsem tem pa nastajajo lepi in uporabni predmeti, iz naravnega materiala – volne. Volneni izdelki ne obremenjujejo okolja.

Pri na velja za skoraj izumrlo obrt, zato si prizadevamo, da bi jo obudili in znanje podali čim več ljudem.

Polsteni izdelki iz delavnic

Kako se je vse začelo?

Najbolj blizu so mi ročna dela. Predvsem me je prevzelo polstenje.

Z njim sem se spoznala na eni od krožkov, ki sem se ga sama udeležila. Učili smo se o volni in polstenje je eno od najstarejših načinov pridelovanja volne.

Želela sem raziskati, kako je bilo s to obrtjo pri nas in sem ugotovila, da je bila prisotna tudi na naših tleh, vendar kasneje pozabljena. Postopoma smo jo skozi delavnice obudili tudi v naših krajih, ter jo dvignili na višjo raven, saj smo se naučili izdelovati zelo moderne izdelke kot so polstena mila, ogrlice, obeski, ogrlice, polrokavičke, zimski in dekorativni šali, različne blazinice, prtički, torbice …

Delavnica polstenja

Vrste polstenja

Poznamo več tehnik polstenja, v grobem pa se deli na suho, kjer ovčjo volno obdelujemo s posebno iglo in mokro, kjer s pomočjo milnice obdelujemo volno v želene oblike.

Filc lahko uporabljamo tudi kot popestritev druhih naravnih materialov npr. svile in bombažem.

Janja za kolovratom

Delavnica polstenja

Delavnice so prilagojene predznanju udeležencev in nanje ste vabljeni ste vabljeni tako začetniki kot tisti, ki že imate izkušnje s polstenjem.

Na uvodni delavnici se najprej spoznate z lastnostmi materiala in osnovnih tehnikah obdelovanja ovčje volne.

Če se boste odločili za tehniko suhega polstenja si boste s posebno iglico izdelali živalski motiv na stiropor kroglici in s tem osvojili osnovo te tehnike. Če boste izbrali tehniko mokrega polstenja, boste osnove osvojili z izdelavo prtiča, lahko tudi žogice ali kroglic za ogrlico. Vsi ti izdelki so osnova za nadaljevanje. Možno se je odločiti tudi za le eno od tehnik. Ta delavnica traja 4 ure.

Na nadaljevalni delavnici lahko izdelujete kompleksnejše izdelke kot so etui, damske torbice, nakit, šal v kombinaciji s svilo, različne cvetlice itd… Za te izdelke lahko potrebujete več časa, zato traja delavnica od 4-6 ur.

Delavnica polstenja

Pomen

Izdelava in rokovanje z naravnimi materiali sprošča in pomirja tako odrasle, kot tudi otroke, vzpodbuja njihovo ustvarjalnost in vztrajnost.

Volneni oz. polsteni izdelki so prijazni do našega telesa, saj nas varujejo tako pred vročino, kot pred mrazom.

Ustvarimo lahko čudovite izdelke kot so: polstena mila, ogrlice, obeske, cvetlične pasove/ogrlice, polrokavičke, zimske in dekorativne šale, različne blazinice, prtičke, torbice …

Izdelave se lahko loti prav vsak.

Torbica iz filca
Torbica izdelana s polstenjem

Nakup polstenih izdelkov

Možen je nakup že izdelanih kosov polstenih izdelkov ali izdelava po naročilu prav za vas. Prodaja na stojnicah ali v Kozariščah, po predhodnem dogovoru.

Nekaj primerov izdelkov, si lahko ogledate v galeriji.

Z nakupom podpiraš lokalno in ne obremenjuješ narave!


“Na krožku polstenja je bilo res odlično. Pokazala si nam, kako spretne smo. Začutila sem, kako so se imele naše prababice lepo, ko so takole skupaj ustvarjale. Dobili pa smo tudi sodoben pridih obrti in spoznali, kaj koristnega lahko naredimo. Janja, hvala za tvoj trud.”

Tina S.

Te zanima, kdaj bo potekala naslednja delavnica polstenja?

031 788 282
janja.urbiha@gmail.com