Kdo je bila Diana?

Snežniška Diana

by Janja Kozarka

Grad Snežnik obdajajo številni drevoredi in jase. Na eni izmed njih, blizu Zagradnih njiv naletimo na kip Diane.

Kip Diane, rimske boginje lova, simbolično označuje Snežnik kot lovsko posest knežje družine Schönburg Waldenburg. Pri celotni idejni zasnovi urejanja grajske okolice so se zgledovali po njihovem posestvu v Hermsdorfu (blizu Dresdna), kjer je grajska okolica prav tako urejena z različnimi vodnimi površinami, sprehajalnimi potmi, mostički in kamnitimi skulpturami. V Snežniku so poleg dveh kamnitih in enega lesenega mostička, postavili le en kip, saj je urejanje grajske okolice prekinila prva svetovna vojna in se delo praktično nikoli ni dokončalo.

Snežniška Diana
Snežniška Diana
Foto Janja Kozarka

Od kdaj je Diana na Snežniku?

Kip Diane je princ Herman kupil v Salzburgu in ga maja 1913 prinesel na Snežnik. Za postavitev kipa je izbral majhno jaso ob robu smrekovega gozda. V tistem času so park ponovno širili in kip naslednje leto umestili v useko za Zagradnimi njivami. Urejanje parka je ustavila prva svetovna vojna.

Snežniška Diana
Foto Janja Kozarka

Kdo je skrivnostna Diana?

Diana (diviana – sijoča) je v rimski mitologiji boginja svetlobe, zlasti mesečine, svobodne narave, divjadi, lova, zaščitnica poroda in devištva. Njen praznik, 13. avgust, so obhajali kot praznik sužnjev.

Enaka je grški boginji Artimedi.

In kje se skriva Dianin občudovalec Akteon?

Ko se je boginja lova, deviška Diana v spremstvu svojih nimf nekoč gola kopala, jo je sredi gozda na poti na lov v spremstvu svojih lovskih psov zasačil in skrit za skalno gmoto bolščal v njeno goloto Akteon, junak slovitih bojev, ki jo je že dolgo časa hotel imet za svojo. Ko so ga nimfe opazile, so Diano brž zakrile. Ta pa je predrzneža z vodo poškropila in ga s tem za kazen v jelena spremenila.

Akteonu že rogovje iz glave raste, a njemu ni nič drugega, razen Diane mar. Še zmeraj verjame, da jo imel bo zase, njegovi psi pa v njem že vohajo žival. Konec je bil najbrž zelo krvav, saj so bili njegovi psi najboljši možni lovski psi, dresirani v krutosti, do jelenov niso imeli niti kančka milosti.

Hvala ker ste!

Po snežniški Dijani so se poimenovali tudi domače lokostrelci, ki že 30 let uspešno delujejo v Društvu ljubiteljev lokostrelstva Lož, Snežniška Diana.

med sprehodom po parku gradu Snežnik
Foto Mario Žnidaršič

2 razmišljanji o “Kdo je bila Diana?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.