Zdaj je čas za drsanje

zdaj je čas za drsanje

by Janja Kozarka

Naše drsališče pri gradu s čudovitim ozadjem – podobo gradu Snežnik. Neprecenljivo! Ni nevarno, saj voda ni pregloboka. In ledena ploskev se naredi hitreje kot na Cerkniškem jezeru – vsaj nekaj dni prednosti imamo. Višina vode pod ledom ostaja konstantna, zato led ne poka. Za dobro drsalno ploskev potrebujemo vsaj tri dni konkretnega mraza (beri vsaj nekaj stopinj pod nulo).

dogajanje na ledu iz časov, ko je bilo druženje še nekaj povsem običajnega; foto Mario Žnidaršič

Vse to je mogoče zaradi zapornice na potočku (brežičku), ki je manjši pritok Malega Obrha.

Je pri vas že kaj ledu? Se že drsate?

Za to razkošje se moramo zahvaliti zadnji knežji družini, ki je imela v lasti grad Snežnik. To je bila družina Schönburg-Waldenburg. Bili so tehnično zelo napredni, v gradu in njegovi okolici so uvedli res veliko izboljšav. Med drugim lastniško reformo gozdov, umno gospodarjenje z gozdom, telefon, elektriko, vodovod, avtomobil in še bi lahko naštevali.

Zelo umno so uredili tudi vodne površine v neposredni grajski okolici. Te so služile tako prijetnemu izgledu kot varnosti in tudi uporabnosti.

Del te ureditve je bila izdelava zapornice na pritoku Obrha, ki izvira za gradom. Zapornica na Golobinaku omogoča zajezitev potočka (brežička), kar povzroči razlitje vode po travniku na desnem bregu. To se naredi pozimi, ko začne zmrzovati, da se pridobi ledena ploskev.

izrez karte iz leta 1925 na kateri  je zapornica že vrisana
izrez karte iz leta 1925 na kateri je zapornica že vrisana
foto Kozarka

Knežjim je ledena ploskev služila za sekanje ledu za ledenico in tudi prodajo. Danes pa ledena ploskev služi za drsanje in rekreacijo.


Tudi take vsebine vam predstavim na vodenem sprehodu po grajski okolici. Vodeni sprehodi bodo na voljo takoj, ko bo spet možno varno druženje manjših skupin.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.