Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov III

živalski priimki v slikah Notranjska

by Janja Kozarka

Tokrat pa o tem, kako so živalski priimki zastopani v Loški dolini.

Tudi pri nas je Mlakar najpogostejši. Najdemo ga na občini, med svetniki, na več kmetijah, med podjetniki, v gostišču… Medvedov in Volkov nimamo več.

O živalskih priimkih v slovenskem merilu več v moji prvi objavi, pojavnost živalskih priimkov v domači, Primorsko-notranjski regiji pa najdete v drugem delu.

V dolini najdemo še Čuka, Risa in Mačka. Za Volkom in Zajcem se je izgubila sled v Ložu. Vrabec in Brglez pa sta odšla (oz. odletela) iz Starega trga.  V seznamu prebivalcev naše doline se najde še Petelin in Urh (a je teh dveh priimkov tako malo, da jih statistika zaradi varstva osebnih podatkov ne zabeleži). Kosa, Volka in Medveda danes ni v dolini, razen seveda na travnikih in v gozdu, a tam se pišejo z malo začetnico.

V Kebetovi knjigi sem našla tudi precej  živalskih priimkov, ki jih danes več ne zasledimo v naših koncih: Brglez (tudi v obliki Berglez), Vran, Vrabec, Orl (od orel). Tudi Oven in Bravec (kar tudi pomeni oven) sta bila prisotna v naših krajih, pa Muha in celo Osel. Kebe omenja tudi priimek Bramor, ki ga danes celo v državni statistiki ne beležijo več.

Priimek Kopun (skopljen petelin) sem zasledila v zgodovini Planine. Car se je v dolini ohranil le kot vzdevek. Kebe razlaga priimek (tudi vzdevek), kot ptico carar in ne kot plemiški naziv, kot bi človek najprej pomislil.

Bližnji grad Pajkovo je dobil ime po lastniku s priimkom Pajk.

Kar nekaj tistih, ki jih ni ali ni več pri nas, se hitro najde v naših sosednjih občinah. To zagotovo velja za priimek Orel, Muha, Kos, Zajec, Zajc, Jež, Vrabec in Medved. Pa še kaj bi se našlo pozornemu opazovalcu. …

Mene so v tej pisani živalski množici najbolj presenetili Kozorog, Ščuka, Polh in Hrček. Nisem jih pričakovala med priimki. Ovca, Junec, Lazar in Črv pa so priimki, ki jih sama nebi uvrstila v kategorijo zaželen.

V komentar spodaj zapišite, kateri živalski priimek se mi je nehote izmuznil. Na Gamsa so me že opozorili, da sem ga izpustila.

Za konec še grafičen prikaz stanja v domači, Primorsko-notranjski regiji.

Viri:

Prispevek bo objavljen tudi v glasilu Obrh, št.6/2020.

Če želite biti obveščeni o novih prispevkih, poskrbite za eno on naslednjih možnosti:

  • redno spremljajte objave na tej spletni strani ali
  • sledi me na FB Kozarka ali
  • naroči na obvestila tu spodaj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.