Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov II

živalski priimki v slikah Ptice

by Janja Kozarka

V statističnih podatkih sem izbrskala natanko 42.939 oseb, ki nosijo kar 79 različnih živalskih priimkov, sem zapisala v prejšnjem blogu.  Tokrat več o živalih priimkih v naši, Primorsko-notranjski statistični regiji. Več tudi o pticah, ki so pristale med priimki.

V Sloveniji je najpogostejši živalski priimek Mlakar. Enako velja tudi za našo regijo. Poleg Mlakarjev (240), imamo v regiji še živalski priimek Volk (151), Urh (101), Žužek (85), Slavec (84), Čuk (71), Muha(57),  Polh (46), Maček (41), Levec (39), Mramor (38), Medved (33) in Kos (32). Manj kot 30 oseb pa se v naši regiji podpiše Ris, Lazar, Orel, Zajc, Gerlica, Grlica, Košuta ter Žižek in celo 5 Sršenov se najde med njimi.

Pri vrhu lestvice živalskih priimkov v Sloveniji kraljujejo ptice, ki jih je največ zaznati na območju Štajerske in Pomurja. Kar 22 različnih vrst ptic se znajde med slovenskimi priimki – že omenjeni Kos (3.799), Golob (3.744), Jereb (1.732), Žižek(1.240) in Čuk (1.057).  Nekaj manj je Strnadov, Brglezov (tudi Berglez), Koscev, Finkov, Žerjavov in Orlov.  Potem so tu še Škrjanc (tudi v obliki Škerjanc in Škerjanec), Slavec,  Drozg, Sraka, Grlica, Vran, Orlič, Sova, Vrabec, Vrana in Vran ter Čižek. Tudi Žižek in Levec sta vrsti ptice.  Prav mogoče, da sem kakšnega pernatega prijatelja tudi izpustila.

V naši regiji je Kosov bolj malo (32), v slovenskem merilu pa je ta drugi najpogostejši živalski priimek. Kos je precej pogost tudi v nekaterih drugih slovanskih okoljih, zlasti na Poljskem in Hrvaškem.  Priimek zagotovo poznate tudi po karikaturistu Božu Kosu.

Golob se v naši lestvici živalskih priimkov uvršča na 3. mesto. Zagotovo poznate mladinsko pisateljico  Berto Golob ter multiinstrumentalista Roka Goloba. In trenutno najbolj poznanega župnika Martina Goloba. Kebe poroča, da je v Ložu nekoč obratoval zlatar Golob.

Moja prva asociacija na priimek Žižek je naš svetovno prepoznani filozof in kulturni kritik Slavoj Žižek. V pravem živalskem svetu je žižek majhen rdeče-rjav hrošč z rilčkom. Žižek je tudi manjša gozdna ptica pevka rumeno zelene barve.

Janez Čuk je igralec, ki je zaigral v celovečernem filmu Vesna. Vipavki vinar Matjaž Čuk pa svoja vina prodaja pod blagovno znamko Vina Čuk.

Vran (92) zasledimo v Zasavski in Obalno-kraški regiji, medtem ko je ženska različica  Vrana omenjena v celi državi samo v 11ih primerih.

Orel (466) je največkrat naveden v Obalno-kraški regiji, Orlič (34) pa je pogostejši v Jugovzhodni Sloveniji.  Orl se je pisal eden od upravnikov na gradu Snežnik, izbrskamo v zgodovinskih zapisih gradu.

Tokrat dodajam obljubljeno razlago pojmov iz ptičjega sveta.

V naslednjem in hkrati zadnjem nadaljevanju o živalskih priimkih boste več izvedeli o stanju v Loški dolini in naši neposredni okolici.

V komentarju pod prispevkom lahko moje ugotovitve dopolnite ali pokomentirate.

Viri:

Prispevek bo objavljen tudi v glasilu Obrh, št.6/2020

…se nadaljuje…

Če želite biti obveščeni o nadaljevanju, poskrbite za eno on naslednjih možnosti:

  • redno spremljajte objave na tej spletni strani ali
  • sledi me na FB Kozarka ali
  • naroči se na obvestla tu spodaj

One thought on “Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov II

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.