POLSTENJE – obujanje umetnosti polstenja

by Janja Kozarka

Polstenje je prva in najstarejša tehnika predelave volne za oblačila. Prvi zapisi o volni segajo v čas Babilonije (današnji Iran). Že samo ime dežele pomeni »dežela volne«. Najstarejši dokazi o polstenju so stari 8500 let in so bili najdeni v Turčiji. Bogato tradicijo polstenja najdemo v centralni Aziji, predvsem v predelih, kjer so živela nomadska ljudstva (današnja Mongolija). V teh deželah so izdelovali predvsem preproge. Mongoli še dandanes svoje jurte izdelujejo s polstenjem kamelje dlake. V Evropo so tehniko prinesli Avari in Huni tekom svojih prodorov na zahod.

V evropskih deželah ima polstenje prav tako dolgo tradicijo. Homer piše v Iliadi o Odiseju, ki nosi zaščitno vojaško obleko, narejeno iz polsti. Herod pa opisuje uporabo polsti pri Skitih. V Skandinaviji so polst našli v žari grobov na Norveškem, ki izvirajo iz leta 400–500.

izdelovanje polsti iz merino volne
Foto Borut Kraševec
v postopku izdelave 3D vzorčka
Foto Borut Kraševec

Tudi v Sloveniji imamo tradicijo polstenja, ki so ga v zadnjih letih oživeli predvsem na Solčavskem pa tudi na Bovškem in v Beli krajini. Tudi pri nas, v Loški dolini, predvsem v Ložu in v Nadlesku, so v preteklosti izdelovali izdelke iz filca – klobuke. Od takrat se je v Ložu ohranilo hišno ime Pri klobčarju (pri klobučarju).

Danes se znanje o filcanju oz. polstenju počasi vrača. Fotografije so nastale med študijskim krožkom Nadaljevanje polstenja (2020), ki je potekal v Medgeneracijskem centru v Starem trgu v organizaciji Društva ljubiteljev gradu Snežnik in mojim mentorstvom ter ob sofinanciranju MIZŠ.

v postopku izdelave 3D vzorčka
Foto Borut Kraševec
izdelovanje polsti iz domače, slovenske volne
Foto Borut Kraševec

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna preplete, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, razni dekorativni izdelki ter igrače.

Prispevek je bil objavljen tudi v glasilu Obrh št.5/2020, na strani 31.

Si tudi ti želiš naučili umetnosti polstenja? Bi radi nadgradil svoje znanje?

V okviru svojih rednih dejavnosti izvajam začetne in nadaljevalne delavnice polstenja. Za več informacij redno spremljajte objave na tej spletni strani ali se naroči na avtomatsko obveščanje. Lahko me kontaktirate direktno na E: janja.urbiha@gmail.com ali T: +386 31 788 282

One thought on “POLSTENJE – obujanje umetnosti polstenja

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.