Živalsko kraljestvo slovenskih priimkov I

živalski priimki v slikah

by Janja Kozarka

Medvedov in Volkov ni v Loški dolini, kljub temu, da se po Sloveniji sprehaja nekaj več kot 2.150 Medvedov in več kot 1000 Volkov. V naši regiji najdemo natančno 151 Volkov in samo 33 Medvedov.

Slovar slovenskega knjižnega jezika pove, da je priimek ime, ki ga ima kdo navadno po svojih starših. In na kaj pomislite ko slišite ali preberete kakšen priimek? Skoraj zagotovo na osebo, ki mu pritiče; mogoče tudi na njegove starše ali sorodnike. Nekateri pomislite na pravilen zapis ali na čudno izgovorjavo…

Kako pogosto pa ob priimku pomislite na pomen izgovorjene ali zapisane besede? Najbrž ne prav pogosto. Zato si bomo tokrat vzeli nekaj časa, da se posvetimo pomenu besede zajete v priimek. Natančneje, v prispevku se bomo osredotočili le na priimke, v katerih se skriva bogato živalsko kraljestvo. 

Nekje na spletu sem izbrskala podatek, da ima okoli 40.000 prebivalcev Slovenije priimek, ki je nastal iz poimenovanja za žival. Tega podatka res nisem nameravala preveriti, a me je tema tako pritegnila, da sem po nekajdnevnem raziskovanju prišla do ugotovitve, da je podatek precej natančen. Sama sem izbrskala natanko 42.939 oseb, ki nosijo 79 različnih živalskih priimkov. Zagotovo sem kašnega tudi izpustila. Vse to me ne preseneča ob dejstvu, da smo Slovenci znani po tem, da smo že od nekdaj kmečki narod, zelo povezan z naravo, ki nas obdaja.

Izluščila sem tri v Sloveniji najpogostejše živalske priimke. Ti so Mlakar (3.890), Kos(3.799) in Golob (3.744). Vse tri najdemo med 11. najpogostejšimi slovenskimi priimki nasploh. Med zelo pogoste se uvrščajo tudi Zajc, Medved, Jereb in Jelen, pa tudi Maček, Lazar, Žižek, Jazbec, Čuk in Volk niso prav redki.  Če so vam podatku ljubši v tabelaričnem prikazu, poglejte spodaj v tabelo.

Pri vrhu lestvice živalskih priimkov v Sloveniji kraljujejo ptice. O tej temi več v mojem naslednjem prispevku. Kmalu.

Najpogostejši živalski priimek je Mlakar, teh je kar 3.890. V poimenovanju mlakar se skriva vrsta polža, ki živi v stoječih in počasi tekočih vodah. Mlakar je 8. najbolj pogost priimek po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije na dan 1. januarja 2020, ko je Slovenija imela 2.095.861 prebivalcev. Tudi v naši, Primorsko-notranjski, regiji je ta najbolj pogost živalski priimek, saj se kar 240 oseb podpisuje z njim in kar nekaj od teh jih biva v Loški dolini.  Med znanimi Slovenci najdemo gledališko igralko Zvezdano Mlakar.

Zajc je 4. živalski priimek po vrsti, če temu prištejemo še obliko Zajec, jih skupaj naštejemo skoraj 3000. Zajec se pojavi tudi pri sosedih Hrvatih, a je tam pogostejša oblika Zec. V tej množici dolgouščkov svoje mesto najdeta pesnik Dane Zajc in smučarski skakalec Timi Zajc.

V letu 2020 se kar 1.505 oseb podpiše s priimkom Jelen.  Priimek je nastal iz imena oziroma vzdevka Jelen, ta pa seveda iz živalskega poimenovanja. Jelen spada med naša najstarejša imena slovanskega izvora, saj je v listinah zapisan že od leta 1030 naprej. Znan nosilec priimka je pop-rock glasbenik Matjaž Jelen. Jelenovo samico pa najdemo med moškimi literati in ta se podpiše Miroslav Košuta.

Maček se v Sloveniji pojavi 1.456 krat. Prva oseba, ki se jo spomnim s tem priimkom je Pepca Maček oz. Pepca Kardelj. 

velja za Slovenijo

Medved, ki se v Sloveniji uvršča na 33. mesto najbolj pogostih priimkov nasploh, se najde tudi v tujini. Pri nas največ Medvedov najdemo v osrednji Sloveniji in Podravju. Sama najbližjega Medveda poznam na Rakeku.

Statistična regija, ki ima največ prebivalcev s priimkom Volk je goriška. V naši regiji je ta priimek rangiran najvišje po pogostnosti. Volkov danes v Loški dolini ni, so pa bili v preteklosti zagotovo v Ložu in še kje. Najbližjega Volka poznam na drugi strani Javornikov, na kmetiji v občini Pivka.

Priimek Lazar (1.268) se uvršča na 9. mesto med živalskimi priimki. Očitno jim mila klima dobro sede, saj jih najpogosteje srečamo na obali.  Lazar se v 263. primerih pojavi tudi kot osebno lastno ime in to najpogosteje v osrednjem delu naše države. Ta priimek poznajo tudi sosedi Madžari.

Jazbec priimek je dobro znan v finančnih krogih. Nosi ga nekdanji guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Največ oseb s priimkom Urh (752) najdemo na Gorenjskem. Urh pa se od leta 1970 dalje pojavlja tudi kot osebno lastno ime, statistika jih trenutno beleži 755. 

Priimek Mramor je danes najpogostejši v osrednji Sloveniji. Od tam prihaja tudi Dušan Mramor, nekdanji slovenski finančni minister.

Ris je najpogostejši v naši regiji, saj tu najdemo skoraj polovico celotne populacije.

S priimkom Polh se kiti 114 oseb, od tega jih je kar 46 v naši regiji. Pivka, Knežak, Ilirska Bistrica…

Pesnik Josip Murn Aleksandrov je bil eden najbolj znanih nosilcev priimka Murn (556), v obliki Muren se danes pojavi samo 88 krat.

velja za Slovenijo

Strnjena razlaga živalskih pojmov (brez ptic), ki sem jih izbrskala med priimki.  

Več na temo pernatih prijateljev med priimki si boste lahko prebrali v mojem naslednjem prispevku. Sledi kmalu. Takrat izveste več tudi o živalskih priimkih v naši domači, Primorsko-notranjski regiji.

Viri:

Prispevek bo objavljen tudi v glasilu Obrh, št.6/2020.

…se nadaljuje… Če želite biti sproti obveščeni poskrbite za eno on naslednjih stvari:

  • redno spremljajte objave na tej spletni strani ali
  • sledi me na FB Kozarka ali
  • naroči se na obvestila na tvoj mail tu spodaj

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.