LIPA pri sv. Roku v Lož

by Janja Kozarka

Cerkvena lipa raste v Ložu, na pokopališču, pri cerkvi sv. Roka, ki je bila zgrajena po zaobljubi v času, ko je v Ložu divjala huda kuga. Glede na razglednico iz leta 1900 smo ocenili, da je ta lipa stara vsaj 150 let. Z obsegom debla 540 cm se uvršča na 5. mesto med lipami v Loški dolini. Je izredno visoka, najbrž ena najvišjih, če ne prav najvišja v naši dolini

lipa pri sv. ROku Lož by Borut K
fotografija z naslovnice glasila Obrh, št 5/2020; foto Borut Kraševec

Prvotno je bila lipa izven pokopališkega obzidja. Ko se je obzidje začelo krušiti, so ga popravili in lipo obzidali, tako da zdaj raste znotraj obzidjem.

Študijski krožek Zgodbe naših lip na delu.
Foto: Mario Žnidaršič
okoli leta 1900; izrez razglednice
celotno razglednico najdeš na stare slike.

.

Lipo smo si temeljito ogledali in poslikali letos poleti (2020) v okviru študijskega krožka Zgodbe naših lip, pod mojim mentorstvom – Janja Kozarka.

lipa v Ložu sv. Rok detail
Foto Mario Žnidaršič

Lipa ima pri tleh votlo deblo. Luknja je postala priročno skrivališče za grabljice, s katerimi si lastniki grobov v njen okolici pomagajo pri odstranjevanju odpadlega listja. Velikost lesenih grabljic je prilagojena velikosti odprtine.

Članek delno objavljen v Obrhu št.5/2020, na naslovnici.

Z delavnicami polstenja in novimi študijskimi krožki začnemo takoj, ko bo spet možno varno druženje manjših skupin. Spremljajte objave na mojem FB profilu Kozarka, da boste sproti obveščeni. Do takrat pa prebirajte moje objave na tem blogu, kjer bomo skupaj obujali spomine na pretekle študijske krožke.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.