Spoznajte me

Janja Urbiha

Kozarka

Janja Urbiha. Kozarka. Lokalna turistična vodnica. Aktivna v lokalnem okolju. Mati šestih otrok. Ljubiteljica narave. Podjetnica.

Prihajam iz idilične vasi Kozarišče v Loški dolini na Notranjskem. Tu živim in ustvarjam že celo življenje. Tu je moj dom. Na krasu, na vasi, v naravi in z naravo, v družini in za družino, na kmetiji, s konji, v grajskem okolišu, med medvedi, risi in polhi …

Lokalna ambasadorka

Ponosno in z največji  veseljem soustvarjam, podpiram in promoviram domače in lokalno. Delujem v lokalnih društvih in občinskem svetu. Pišem in z veseljem predstavljam okolje iz katerega prihajam.

Kje me lahko srečate?

Sem aktivna članica v Društvu žena in deklet na podeželju OSTRNICE, Društvu ljubiteljev narave, konj in tradicije LOVRENC in Društvu ljubiteljev gradu Snežnik.

Od samega začetka soustvarjam največji festival pri nas, festival Plavajoči grad oz. Floating Castle Festival.

Spremljate me lahko tudi skozi moje pisanje. V lokalnem glasilu Obrh poročam o dogajanju v naši okolici. Če vas bolj zanimata preteklost in dediščina, boste na spletni strani Stare slike našli številne moje objave.

Turistična vodnica 

Sem lokalna turistična vodnica z licenco za Notranjsko. Delujem kot interpretatorka naravne in kulturne dediščine.

Z veseljem vas popeljem po celotnem Zelenem krasu. Loška dolina, Bloke, Cerknica, Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica ponujajo številna navdihujoča doživetja. Občasno pa z gosti zaidemo čez mejo, na sosednjo Hrvaško, v Gorski Kotar. Vodniško znanje redno nadgrajujem in dopolnjujem.

Zaradi vsega naštetega in ker sem domačinka, vam naše kraje predstavim v domačem narečju, na edinstven in samosvoj način. Bi radi slišali, videli, poskusili?

Pridite! Ne bo vam žal! DOBRODOŠLI NA NOTRANJSKEM!

Mentorica

Študijski krožki, ki jih vodim, so moja strast. Tu se učimo, družimo in skupaj rastemo. Na sproščen način iščemo znanja in izmenjujemo izkušnje. Najbližje nam je učenje v in iz narave. Delamo v majhnih, prijetnih skupinah na način, da vsak najde zase tisto in toliko kot potrebuje. Teme izbiramo glede na interes udeležencev in potrebe okolja.

Ustvarjalka izdelkov domače obrti   

Kot vsaka prava Kozarka sem spretna tudi z rokami. Izdelujem izdelke iz domačih materialov, najraje ustvarjam polstene izdelke iz česane (mikane) ovčje volne.

Pri meni lahko naročite tudi unikatne lesene prstane, ki nastajajo v krogu moje družine.

Grofica Greta

Spoznajte me v moji najljubši vlogi, ko se prelevim v grofico Greto.

Grofica Greto vam na edinstven način razkrije skrivnosti svetovljanskega življenja nekdanje knežje družine na gradu Snežnik. Na vodenem sprehodu pod mogočnimi grajskimi krošnjami hrastov, lip in kostanjev začutite utrip tedanjega življenja v grajski soseščini, spoznate bitke s kraškimi vodami. Vas zanima?

Vaš obisk pri grofici Greti mi najavite po telefonu 031 788 282 ali pisno na naslov janja.urbiha@gmail.com.

Študijski krožki

Študijski krožki za vedoželjne odrasle.

Janja z udeleženko krožka
Študijski krožki

Vodeni ogledi

Z veseljem vas popeljem po mojih krajih v domačem narečju. Temo vodenja prilagodim glede na vaš interes in času, ki ga imate na voljo.

Voden ogled pri gradu Snežnik
Vodeni ogledi

Polstenje

Ste vedeli, da je bilo polstenje kot obrt nekoč že prisotno tudi na naših tleh? Ponovno se ga učimo in ustvarjamo čudovite izdelke. Se želite polstenja naučiti tudi vi?

Torbica iz filca
Torbica izdelana s polstenjem

Reference

Spodaj si lahko ogledate predstavitveni filmček o meni, ki je nastal ob moji nominaciji za osebnost leta 2018, ONA ali ON, na Radiu 94: